SON EKLENENLER

Köpek terörüne kim 'dur' diyecek? Vatandaş 'artık yeter' diyor

Ülke genelinde sokak köpekleri yılda 180 bin çocuk ve yetişkine saldırıyor. Vatandaşlar sokak köpeklerinin toplanması için şikâyetlerde bulunuyor ancak belediyeler köpekleri aşılayıp küpe takarak tekrar sokağa bırakıyor. “Kanunlar ve müeyyideler yetersiz” diyen vatandaşlar çözüm istiyor.
04 Mart 2021 07:06

Hükûmet, uzun süredir gündem olan hayvan hakları konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanırken, vatandaşlar, sokakta başıboş gezen hayvanların insanlara saldırdığını, hatta öldürdüğünü belirterek bu konuda da harekete geçilmesini talep ediyor. Yazarımız Fuat Uğur da, önceki gün kaleme aldığı yazısında bu konuda caydırıcı tedbirlerin devreye alınması gerektiğini belirterek konuyu tekrar tartışmaya açtı. 

Türkiye’nin dört bir yanında benzer sıkıntılar yaşanıyor. Ülke genelinde sokak köpekleri yılda 180 bin çocuk ve yetişkine saldırıyor. Vatandaşlar sokak köpeklerinin toplanması için şikâyetlerde bulunuyor ancak belediyeler köpekleri aşılayıp küpe takarak tekrar sokağa bırakıyor. Köpekler yine sokaklarda başıboş gezmeye ve insanlara saldırmaya devam ediyor. Son yıllarda özellikle, beslenmesi yasak olan Pitbull Terrier ve Dogo Argentino gibi köpeklerin saldırısı arttı. Bu türler hem insanlara hem de sokaktaki diğer hayvanlara zarar veriyor. 

TİCARETİ BİLE YAPILIYOR
Sokak köpeklerinin büyük çoğunluğu, kısırlaştırma yapılmadığı için kontrolsüz çoğalan köpekler, bir kısmı ise bir hevesle alınıp sonradan sokağa atılanlar. Türkiye’de, yasak olan köpek türleri, sıkı denetim olmaması sebebiyle, kaçak yollarla kolayca temin edilebiliyor. Oldukça saldırgan olan bu köpekler, sahiplenilmesi yasak olmasına rağmen şehir merkezlerinde, parklarda gezdiriliyor. Bunun yanı sıra bu köpeklerin ticareti de yapılıyor. On binlerce liraya köpekler alınıp satılıyor. Yine, ‘köpek dövüşü’ üzerinden bahis oynayanların olduğu da belirtiliyor.  

DIŞARI ÇIKARAMIYORLAR
Çocukları köpek saldırısına uğrayan mağdur aileler, bir an önce gerekli tedbirlerin alınmasını ve yasak köpekleri sokaklarda gezdirenlere ilişkin sert yaptırımların uygulanmasını istiyor. Bunlardan biri de Ankara’da yaşayan Dağaşan ailesi. Geçtiğimiz ocak ayında sokakta başıboş gezen pitbull cinsi bir köpek, anneannesiyle markete giden 2,5 yaşındaki Bahar Dağaşan'a saldırmış, minik kızın sağ bacağında derin diş izleri, kas yırtılması, doku zedelenmesi ve vücudunun çeşitli yerlerinde de yaralar oluşmuştu. Yaşadığı süreci gazetemize anlatan baba Ümit Dağaşan “Olaydan hepimiz etkilendik. Psikolojimiz bozuldu. Dokuz yaşında oğlum var; yaşadığımız olaydan dolayı eşim, oğlumu dışarı çıkaramıyor” dedi. Bahar’ın vücudunda izler olduğunu söyleyen Dağaşan “Bahar’ın pedagog ve fizik tedavisi devam ediyor. Bu kadar derin yaralara rağmen kalıcı bir şey olmaması, tamamen şans eseri” diye konuştu. Dağaşan, “Hukuki olarak başvurumuzu yaptık ancak kanunlar ve yaptırımlar yetersiz” ifadesini kullandı. İnsanların, hayvan haklarına ilişkin düzenlemelerde korunmadığına dikkat çekilirken, sokak hayvanlarının oluşturduğu tehlike ve saldırılar da her geçen gün artıyor. Sokak hayvanlarının yaşattığı dehşete tepki sosyal medyada da sıkça paylaşılıyor. 

TÜRKİYE GAZETESİ

KAMU EXPRESS SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
Sirius Sitare
Yahu Bi yere göğe sığdıramadınız şu hayvanları.. Sizin oksijen soluduğunuz kadar onların da bu ewrende yaşamaya oksijen solumaya özgürce dolaşmaya hoplayıp zıplayarak oynamaya hakları war.. Nasıl insanoğlu hayvanların yaşam alanlarını gasp ettiler o haywanlarla yaşamayı da örenmeniz gerekio..Hiç bi canlı tehdit algılamadıktan sonra kendini savunmaya geçmez..Bunu bi anlayın artık.. Siz korkmaya dewam ederseniz ona göre hormon salgılarsınız haywanlarda bunu anlar hisseder.. Onların tek istedikleri sevgi. Bi kap su we mama.. Başka da bi şey diil.. Artı belediye onu yapıo bunu yapıo die şikayet ediosunuz ki o haywanlarında yaşamaya hakkı war üreyip çoalmak onların doasında war ki Allah'u Teala o kullarını öle yaratmış..Size de saygı göstermek düşer.. Her önüne gelen kedi, köpek istemioz dese belediye toplatsa kedi köpekleri toplu halde itlaf etse zehirler yadaaaa ev sahipleri kapılarının önüne gelen kedi köpeği beslioz die zehirli tawuk et ws verse bu durum çok mu hoşunuza gidecek, çok mu mutlu olcak bu durumdan zevk mi alcaksınız???? Kendinize, sewdiklerinize, çocuklarınıza yapılmasını İSTEMEDİĞİNİZ Bİ ŞEYİ SİZDE BAŞKA BİRİNE YADA BAŞKA Bİ CANLIYA (HAYWANA) YAPMAYIN.!!!
SON EKLENEN HABERLER