Mehil müddetini kullanmakta iken hastalık raporu alan memurun, yeni görevine başlama zamanı konusunda tereddüt oluşabilmektedir.
Mehil müddeti
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresini düzenlerken;
-Yer değiştirme suretiyle aynı yerdeki göreve atanan memurların, atama emrinin kendilerine tebliğ gününü izleyen iş günü içinde işe başlamak zorunda olduklarını,
-Yer değiştirme suretiyle başka yerdeki göreve atanan memurların, atama emrinin kendilerine tebliğ gününden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorunda olduklarını
hükme bağlamıştır. (savaş ve olağanüstü hallerde bu süreler kısaltılabilir)
Mehil müddetinde hastalık izni kullanma
Devlet Memurları Kanunu, aylık ve özlük hakları korunmak suretiyle, haklarında düzenlenen hastalık raporlarına istinaden memurlara hastalık izni verileceğine hükmetmiştir.
Kanunda ayrıca, kanunlarda yazılı haller dışında Devlet memurunun memurluğuna son verilemeyeceği ile aylık ve başka haklarının elinden alınamayacağı belirtilmiştir.
Öte yandan, 657 sayılı Kanuna göre memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel teşkil etmemekte ve kanuni izinlerini kullandıkları sırada başka bir göreve atanan memurların mehil müddeti izin ve rapor süresinin bitiminde başlatılmaktadır.
Mehil müddeti içinde hastalanan memurun yeni görevine başlama zamanı
657 sayılı Kanun hükümlerine göre, kurum içi veya kurumlar arası naklen atama suretiyle başka bir yerdeki göreve atananların, mehil müddeti kullandıkları dönemde memuriyet statülerinin devam edeceğine kuşku bulunmadığından, bu süre içinde usulüne uygun olarak alınan hastalık raporlarına istinaden hastalık izni kullanmaları da mümkün olabilecektir.
Bu itibarla, mehil müddeti içinde usulüne uygun alınan raporların hastalık iznine çevrilmesi gerekeceğini ve memurun kullanmaya başladığı mehil müddetinin kesileceğini, rapor süresinin bitiminden itibaren ise mehil müddetinin kalan kısmının kullanılarak yeni göreve başlanılabileceğini değerlendirmekteyiz.