Maaş Artışları ve Enflasyon Farkı
Yalçın'ın açıklamasına göre, 2025 yılının Haziran ayı enflasyon oranı yüzde 1.37 ve 6 aylık enflasyon yüzde 16.67 olarak gerçekleşti. Bu oranlara ek olarak yüzde 10.07 enflasyon farkıyla birlikte, kamu görevlileri ve emeklilerinin maaş/ücret artışı yüzde 15.57 olarak kayıtlara geçti.
Bu artışlarla birlikte, en düşük kamu görevlisi maaşının (bekar, sendikalı) 41.120 TL'den 47.520 TL'ye, en düşük kamu görevlisi emeklisi aylığının ise 19.570 TL'den 22.615 TL'ye yükseleceği belirtildi.
Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Arasındaki Uçurum
Ali Yalçın, henüz maaşlara zam gelmeden Temmuz ayından itibaren doğalgaza gelen zamlar ve piyasada yaşanan ani değişimlerin, enflasyon rakamlarına yansımasa da vatandaşların ceplerine yansıdığını ifade etti. "Açıklanan enflasyon rakamları ile sosyal hayatta yaşanan enflasyon arasındaki uçurum, bütün bireyler tarafından gün geçtikçe daha derinden hissedilmektedir. Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki kayıp hızı artarak devam etmektedir" dedi.
Hakem Kurulu Kararının Yetersizliği ve Refah Payı Talebi
Yalçın, Hakem Kurulu'nun yetersiz kararı sonrasında maaş ve ücretlerin enflasyona yenildiğini vurguladı. 2024 yılının birinci döneminde Mart ayından, ikinci döneminde Ekim ayından, 2025 yılında ise Şubat ayından itibaren enflasyon karşısında eriyen maaşların, yüzde 5'lik artışla korunmasının mümkün olmadığını belirtti. Yalçın, kamu görevlileri ve emeklilerin bu yetersiz kararın faturasını ceplerinden ödeyerek, harcamalarından kısarak ve borçlanarak ödemeye devam ettiğini dile getirdi.
"Piyasada gerçekliği bulunmayan, beklenen ve hedeflenen enflasyonla yakından uzaktan alakası olmayan Hakem Kurulu Kararı'na karşılık, sadece enflasyon farkıyla kayıplarımızın telafi edilmesi de mümkün değildir" diyen Yalçın, "Ücretleri baskılarsak enflasyon düşer' farazi düşüncelerinin kurbanı kamu görevlilerimiz olmamalı, refah payı ile kayıplar telafi edilmelidir" çağrısında bulundu.