MAHİR KILIÇOĞLU mahirkilicoglu@hotmail.com

HOBİ BAHÇELERİ VE NÜFUS

20 Temmuz 2025 Pazar 06:00

Hobi bahçeleri hükümetin aldığı bir kararla yıkılıyor. Bu karar yasal ama uygulama yanlış. Çünkü Hobi bahçesi bir ihtiyaçtan doğdu. Tıpkı gecekondular gibi.

Milletin konut ihtiyacı varken planlı şehirleşme ve konut alanları yapılmadı. Hükümetler ve belediyeler yıllarca sorunu görmezden geldi. Sonuçta mantar gibi gecekondular türedi.

Gecekondu bazı şehirlerde türemedi. Mesela Konya’nın gecekondu sorunu yoktu. Konya’da şehrin alt yapısı, daha şehir gitmeden kurulur, sonra şehir kurulurdu. Bozkırın ortasındaki kanalizasyon borusunun sebebi buydu.

Konya’da çok uyguna konut üretilerek vatandaşların konut ihtiyaçları sağlıklı şekilde karşılandı. Ancak aynı şey İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok şehirde yapılmadı. Dolayısıyla aynı şehirde yaşayan pek çok insan gece kondu denilen konutları yapma yoluna gitti.

Şimdi şehirde yaşayanlar, şehirden kopmadan, bağ ve bahçe işleriyle uğraşmak istiyorlar. 400-500 metrekare arsalar üzerine 40-50 m2 konuta benzeyen yapılar inşa edildi. Bahçelere birkaç ağaç, birkaç bostan ekildi. Bu kadarcık bir yer için insanlar neler neler yaptılar.

Ancak şehirden kopmadan kırsalı yaşama arayışının ürünü olan hobi bahçeleri genellikle yürürlükteki mevzuata aykırıdır. Çünkü tarım alanları heba oluyor veya imara aykırı şekilde yapılaşma gerçekleşiyor.

Milletin kırsal yerleşim arayışı varken hobi bahçeleri doğdu. Bu talep yönetilemedi. Tarım alanları ve şehirlere yakın araziler heba oldu.

Milletin talebi var. Millet şehirden kopmadan kırsalda yaşamak istiyor. Yaşadıkları şehirlerin yakınlarında kendilerine ait küçük doğal alanlar talep ediyorlar.

Ankara Valisi sayın Vasip Şahin, sorunla ilgili yapılan toplantıda “Vatandaşımız tabiatla buluşmak istiyor” diyerek talebin farkında olduğunu belli ediyor. Bu güzel bir şey.

Vatandaşın talebi karşısında halkın çözümü hükümet tarafından yasa dışı olarak niteleniyor.

Hobi bahçeleri yıkılıyor, bu bahçelerde kendilerine başka hayatlar kurmuş insanların hayalleriyle birlikte...

İnsanların mütevazi evler hayal etmeleri, bahçeler kurmaları kadar doğal bir şey yok. Bu istek suç değil, gayri ahlaki hiç değil. Doğal olduğu kadar ahlaki bir istek hobi bahçeleri.

Bu doğal ve ahlaki istek, devletin kanun duvarına çarptı. Halkın meşru isteklerine duvar olan yasal düzenlemelerin yıkılmaktan başka bir çaresi yok.

Bu bir kriz ve bu kriz aynı zamanda bir fırsat. Şehirlerin 1-2 saat dışında, tarım yapılmayan, üzerinde orman olmayan bom boş araziler değerlendirmeyi bekliyor.

Buralar planlı şekilde millete cuz'i bir ücretle verilebilirdi. Hem devlet kazanır hem millet. Ayrıca bom boş duran taşlık araziler ıslah edilir, yeşillendirilmiş olurdu.

Millet kendi sorununu görüyor ve kendi çözümünü üretiyor. Ancak devlet bu konuda çok yavaş. Nüfus artış hızı kırsalın boşalmasıyla yavaşladı. Şimdi şehirden kopmadan kırsala dönme çabası var. İşte fırsat!

Dikey mimari toplumsal birliğe ve ilişkilere zarar veriyor. Dikey mimari acil konut ihtiyacı için pratik bir çözüm oldu belki ama artık dikey mimariden yatay mimariye geçilmesi gerekiyor.

Büyükşehirlere 1-2 saat uzaklıktaki yerleşim yerleri yatay mimari için, hobi bahçesi benzeri yapılaşmalar için çok uygun.

Artık dikey mimarinin istisna olması gerek, esas olanın yatay mimari olmasıdır. Bu kanunla düzenlenebilir, belediyelerin dikey mimari yapılaşma imarları çok katı kurallara ve şartlara bağlanabilir.

TOKİ, artık dikey değil, yatay mimari ile inşaat sektörüne öncü olabilir. Bu bir ihtiyaç ve pek çok vatandaşımız bu ihtiyacını karşılamak istiyor.

Türkiye’nin her şehrinde kamu eliyle istihdam ve yatay mimarili konut alanları oluşturulabilir. Bu istihdam ve konut alanları büyükşehirlerin nüfuslarının planlı şekilde taşınmasına örnek olacak şekilde yapılabilir.

Daha önce yapıldı. Devlet eliyle üretilen tarım alanları (özellikle kurutulan bataklıklar) evli çiftlere bedelsiz verildi. Bu nüfus artışını tetikledi, nüfus artışı da istihdam ve konut ihtiyacını…

İstihdam ve konut ihtiyacını planlı şekilde karşılayabilirsek ülke daha az sorunla karşılaşır. Doğayla iç içe yaşam kurmak isteyenler için arsalar ve yatay konut alanları üretilmelidir.

Nüfus artış hızına katkı koymak amacıyla yeni evlilere, çocuk sahibi olanlara ücretsiz, belirli yaşın üstündeki evli ve çocuklu olanlara cüz'i bedelle, evli ve çocuksuz çiftlere ve diğerlerine kolay ödemeli şekilde arsalar belirli şartlarda verilebilir.

400-500 m2 ya da 1-2 dönüm şekilde üretilmiş hobi bahçesi tarzında veya köy yerleşimi tarzında arsalar üretilebilir. İstihdam alanlarının kaydırılmasıyla köy ve kasabalar bu çerçevede yeniden nüfus kazanabilir.

Bütün bunlar planlama ve uygulama gerektiriyor. İşin uzmanları bizden daha fazla bilgiye sahip. Yeter ki arsa ve konut zenginleri bu süreçte daha zengin hale gelmesin.

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #